2013-03-22 16:39:11• hírek • Póti Orsolya

A víz világnapját ünnepelték

Március 22 - a víz világnapja alkalmából Szatmárnémetiben is számos programot szerveztek. Az érdeklődők többek között a Kakszentmártoni Vízüzem működésébe nyerhettek betekintést és sajtótájékoztatóra is sor került.

A hagyományokhoz híven a szatmári Apaserv Rt. idén is nyílt napot szervezett a víz világnapja alkalmából, március 22-én. A vízüzem vezetői és munkatársai elsősorban az iskolás csoportokat várták ezen a napon, de a diákokon kívül bárki más meglátogathatta a Kakszentmártoni Vízüzemet pénteken 9-14 óra között.

A látogatókat Marius Ceteras üzemvezető vezette be a létesítmény működésébe, úgy, hogy közben elhívta a figyelmet arra, hogy mennyire egészséges a szatmári csapvíz. Az iskolások nem mentek el üres kézzel az üzemből, ugyanis az ott dolgozók információs anyagokkal, könyvjelzővel és kis jegyzetfüzettel ajándékozták meg őket.

A látogatók betekintést nyerhettek a vízüzem laboratóriumaiba és megnézhették hol és milyen körülmények között zajlik az ivóvíz minőségének laboratóriumi ellenőrzése, és miként követik figyelemmel a várost ellátó ivóvízkutak működését. Továbbá megnézhették, hogyan zajlik a beérkező víz tisztításának folyamata.

12 órától sajtótájékoztatóra is sor került a vízműnél, amelynek keretében Dorel Coica polgármester, Radu Roca alpolgármester és Dan Babuti városmenedzser köszöntötték az Apaserv Rt. vezetőségi tagjait és munkatársait.

A nyílt nappal vízkészleteink szűkösségét, az édesvízi források fenntartható gazdálkodásának jelentőségét kívánták hangsúlyozni.

„Mindaddig, amíg valamihez könnyen jutunk hozzá, nem érezzük igazán a fontosságát és nem becsüljük meg igazán. Így van ez az ivóvízzel is. Városunkban, ahol magától értetődő módon tartjuk poharunkat a csap alá, nem kezeljük kiemelt értékén a tiszta, egészséges ivóvizet. Noha attól még nem kell tartanunk, hogy elfogynak vízlelőhelyeink, de fennáll annak a veszélye, hogy felelőtlen magatartással szennyezzük vizeinket. Ezért is olyan fontos számunkra, hogy a víz világnapján bemutassuk a víz és a vízszolgáltatás szerepét életünkben, megismertessük az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket azzal a felelősségteljes munkával is, amit a vízszolgáltatók az üzemekben végeznek" - nyilatkozta Dan Stegerean, az Apaserv Rt. igazgatója.

A sajtótájékoztató keretében említést tettek a vízvállalat 2011-2015 között zajló projektjéről, amelynek célja Szatmár megye víz- és kanalizálási infrastruktúrájának bővítése és rehabilitálása.

A projekt keretében az ivóvízhálózatot nyolc, a kanalizálási hálózatot pedig 16 kilométer hosszan rehabilitálják; modernizálják és bővítik a szennyvíztisztító állomást, valamint épül majd hat pumpaállomás a szennyvíz számára.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: